Telefón / WhatsApp / Skype
+86 18810788819
E-mail
john@xinfatools.com   sales@xinfatools.com

Prečo sa obrábací stroj zrazí Tu je problém!

Incident zrážky obrábacieho stroja s nožom je veľký a veľký, povedzme malý, naozaj nie je malý.Keď sa obrábací stroj zrazí s nástrojom, státisíce nástrojov sa môžu v okamihu stať odpadom.Nehovorte, že preháňam, je to pravda.
obrázok1
Pracovník obrábacieho stroja v podniku nemal skúsenosti s obsluhou a nešťastne sa zrazil s nožom.V dôsledku toho bol dovezený nôž v továrni zlomený a zošrotovaný.Hoci továreň neumožňuje pracovníkom kompenzáciu, aj takéto straty sú bolestivé.Okrem toho kolízia nástroja obrábacieho stroja spôsobí nielen vyradenie nástroja, ale vibrácie spôsobené kolíziou nástroja môžu mať nepriaznivý vplyv aj na samotný obrábací stroj, čo môže viesť dokonca k zníženiu presnosti obrábacieho stroja. a tak ďalej.

Zrážku s nožom teda neberte vážne.Pri prevádzke obrábacích strojov, ak dokážeme pochopiť príčinu kolízie nástroja a vopred jej zabrániť, pravdepodobnosť kolízie nástroja sa nepochybne výrazne zníži.

Príčiny kolízie obrábacích strojov možno zhruba rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

1. Chyba programu

V dnešnej dobe je úroveň číslicového riadenia obrábacích strojov veľmi vysoká.Hoci technológia numerického riadenia priniesla veľa pohodlia do prevádzky obrábacích strojov, súčasne číhajú aj niektoré nebezpečenstvá, ako napríklad kolízie nožov spôsobené chybami programovania.

Kolízia noža spôsobená chybou programu má nasledujúce situácie:

1. Nesprávne nastavenie parametrov, čo vedie k chybe procesu a kolízii noža;

2. Je to chyba v poznámke programového listu, ktorá vedie ku kolízii noža spôsobenej nesprávnym zadaním programu;

3. Ide o chybu prenosu programu.

Zjednodušene povedané, program je znovu zadaný alebo upravený, ale stroj stále beží podľa starého programu, čo má za následok kolíziu noža.

Kolíziám nožov spôsobeným procedurálnymi chybami sa dá vyhnúť z týchto aspektov:

1. Po zapísaní programu skontrolujte program, aby ste sa vyhli chybám parametrov.

2. Zoznam programov sa včas aktualizuje a vykonajú sa príslušné kontroly.

3. Pred spracovaním skontrolujte podrobné údaje programu, ako je čas a dátum zápisu programu atď., a spracujte ho po potvrdení, že nový program môže normálne bežať.

2. Nesprávna prevádzka

Nesprávna prevádzka vedie ku kolízii obrábacieho stroja a je jednou z dôležitých príčin kolízie obrábacieho stroja.Kolízia nástrojov spôsobená ľudskou chybou sa dá zhruba rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

1. Chyba merania nástroja.Chyby v meraní nástroja vedú k nesúladu s obrábaním a dochádza ku kolízii nástroja.

2. Chyba výberu nástroja.V procese umelého výberu nástroja je ľahké starostlivo nezvážiť proces obrábania a vybraný nástroj je príliš dlhý alebo príliš krátky, čo vedie ku kolízii nástroja.

3. Nesprávny výber polotovarov.Pri výbere hrubých polotovarov na spracovanie sa nezohľadňuje skutočná situácia spracovania.Hrubé polotovary sú príliš veľké alebo preto, že nezodpovedajú naprogramovaným polotovarom, čo má za následok kolízie nožov.

4. Chyba upnutia.Nesprávne upnutie počas spracovania môže tiež viesť ku kolízii nástroja.

Kolíziám nožov spôsobených vyššie uvedenými situáciami spôsobenými človekom je možné predísť z nasledujúcich hľadísk:

1. Vyberte si spoľahlivé prístrojové meracie prístroje a metódy merania.

2. Vyberte rezný nástroj po úplnom zvážení procesu spracovania a stavu polotovaru.

3. Pred spracovaním vyberte polotovar podľa nastavenia programu a skontrolujte veľkosť, tvrdosť a ostatné údaje polotovaru.

4. Proces upínania je kombinovaný so skutočnými podmienkami spracovania, aby sa predišlo prevádzkovým chybám.

3. Iné dôvody

Okrem vyššie uvedených situácií môžu kolíziu obrábacieho stroja spôsobiť aj niektoré ďalšie nehody, ako napríklad náhly výpadok prúdu, porucha obrábacieho stroja alebo chyby materiálu obrobku a pod.. Pre takéto situácie je potrebné vopred prijať opatrenia, ako napr. pravidelná údržba obrábacích strojov a súvisiacich zariadení a prísna kontrola obrobkov.

Zrážka obrábacieho stroja s nožom nie je maličkosť a opatrnosť je magická zbraň.Pochopte dôvody kolízií obrábacích strojov a vykonajte cielenú prevenciu podľa skutočných podmienok spracovania.Verím, že to s ľahkosťou zvládne aj nováčik.Toto je koniec dnešnej konzultačnej otázky a odpovede, ak máte nejaké nápady, môžete nám zanechať správu a podeliť sa s nami!


Čas odoslania: 18. apríla 2023